Една школадова история и една шоколадова торта за гости

By: Мици

Юли 07 2013

Етикети:

Категория: Рецепти

Вашият коментар

Aperture:f/5.8
Focal Length:21.6mm
ISO:800
Shutter:1/8 sec
Camera:Canon PowerShot A800

Открих любовта си към шоколада, когато бях някъде на 23-24 години. Осъзнаването стана съвсем случайно с един руски бонбон с пълнеж от  сини сливи в един град с криви улици, в който винаги се губя, защото в него нямам усещане за посока. През всичките онези предишни години, когато съм казвала „Не обичам школад“, всъщност е значело, че не обичам шоколадите, които все се размотаваха у дома, шоколадите, от които винаги давах и моята полагаема половинка на сестра ми. Ако се чудите за разликата между „Не обичам школад“ заедно с  „размотаваха се у дома“ и моята любов към шоколада, то тя е 40% черно. Шоколадите от моето детство бяха млечни и финмлечни, а аз, както се оказа, обичам черни натурални шоколади и колкото по-черни, толкова по-добре, а най-добре със 75% -85% съдържание на какао.

Тъй че, за да спра да говоря в цифри, че тоя текст съвсем заприлича на нещо математическо с тези проценти, ще кажа, че руският бонбон, който ми върна шоколада, беше от черен шоколад. Вкусът му ме върна в един момент преди много години, в който майка ми и леля ми се завръщат от екскурзия в СССР с огромен куп подаръци и огромен куп сладки неща. А между тези сладки неща лежат и черни шоколади в червени опаковки. Точно толкова горчиви, колкото аз обичам.

Години по-късно, когато всички разбраха за моето черношоколадено възраждане, мама ми сподели, че никак не е учудена. Представям си, че го е казала, понеже сладко-горчивият вкус пасва най-много на моя характер.

Та затова тая торта е с черна глазура. Защото у дома все се размотават черни шоколади. А какво по-добро вплитане на тоя сладко-горчив вкус в една торта за гости.

Ето я и рецептата. Тя е много лесна, много бърза, а на вкус е просто чудесна.

ЗА БЛАТА:

4 големи яйца

2/3 ч.ч. захар

2/3 ч.ч. брашно

2 с.л. какао

ТЕЧЕН ШОКОЛАД за намазване

ЗА ГЛАЗУРАТА:

30 гр. течна сметана

125 гр. натурален шоколад (или ковертюр)

ТЕХНОЛОГИЯ

Белтъците и жълтъците се разделят. В дълбока купа белтъците се бият на сняг с 1/3 от захарта, щипка сол и няколко капки лимонов сок. Жълтъците с останалата захар се бият до бяло и се прибавят към белтъците внимателно и бавно, за да не спаднат. Към яйчената смес се прибавя пресятото брашно и какаото и се разбърква с няколко завъртания на миксера до пълното абсорбиране. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 25-30 минути или до готовност.

Когато изстине, блатът се разрязва на две половини, които по желание могат да се полеат със захарен сироп или прясно мляко, едната половина се намазва с течен шоколад. И след това се сглобява цялата торта.

Сметаната се остава да заври. Сваля се от котлона и в нея се слагат парчетата натрошен шоколад. Когато започнат да се стопяват, сместа се разбърква до получаването да гъста, кремообразна и блестяща течност, която се оставя малко да се охлади и се излива върху тортата.

Тортата трябва да престои в хладилника 1-2 часа, за да може глазурата да се втвърди.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: