Като Джулия Чайлд

By: Жозефа

Март 23 2012

Категория: Менюта, Рецепти

2 Коментари

Aperture:f/2.8
Focal Length:6mm
ISO:400
Shutter:1/12 sec
Camera:Canon PowerShot SX110 IS

Има две неща, за които най-искрено завиждам на Джулия Чайлд. Едното е, че е била съпруга на дипломат. Така, без да се налага да работи, е имала възможност да живее в различни страни. Другата причина (което съвсем омаловажава предния повод за завист) е нейното обучение в прочутото кулинарно училище Кордон Бльо. Когато съм в добро настроение, си мечтая и аз да прекарам един ден в практика за рязане на лук и да нахлувам в пълна зала с надути франсета с едно звучно „Бонжур“!
Честно казано, Джулия Чайлд не е вдъхновила настоящия блог. Най-точната причина за блога я даде Джули Пауъл. Защото наистина в дни, в които не си сигурен в абсолютно нищо, това да знаеш, че като смесиш мляко, яйца и какао и ще се получи шоколад, звучи успокояващо.
И понеже търся иконични знаци, винаги и се опитвам да чета всички табели, опитвам да тълкувам два факта. Дни преди рождения ми ден излезе книга с кулинарните мъдрости на Джулия Чайлд. А дни след Великия ден излезе и романът на Джули Пауъл. Затова и рождения ми ден мина под знака на Джули и Джулия – в това да си сигурна и да знаеш какво правиш и искаш.

Меню:
Ирландски соден хляб
Салата Мимоза
Печени картофи Gratin Dauphinois
Пилешко соте с бяло вино и естрагон
Торта с пандишпан „Женоаз“ и маслен крем с бренди

Ирландски соден хляб


Необходими продукти:
4 ч. ч. универсално брашно
1 ч. л. сода за хляб
1 ½ ч. л. сол
2 ч. ч. мътеница (айрян)

Салата Мимоза


Необходими продукти:
2 твърдо сварени яйца
2 супени лъжици подправки – магданоз, естрагон, босилек
Поръсваме със сол и черен пипер.

Печени картофи

Обелените картофи се нарязват на резени. Намазваме тавичката с пасиран чесън. Нареждат се ред картофи, които се покриват със затоплено прясно мляко, подправено с черен пипер и сол. Най-отгоре разпределяме няколко резенчета масло. Запичаме в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20 минути.

Пилешко соте с бяло вино и естрагон

Пилешкото месо се запържва от всички страни. Добавя се лук шарлот (ситно нарязан), 1/2 чаша пилешки бульо, 1/2 чаша бяло вино и 1/2 чаена лъжичка естрагон. Оставя се да ври около 5-6 минути.

Торта с пандишпан „Женоаз“ и маслен крем с бренди


За пандишпана:
1/2 плюс още 1/3 чаши брашно
1 с.л. захар плюс 1/2 чаша захар
1/4 ч.л. сол
1/4 чаша топло избистрено масло
4 големи яйца
1 ч.л. ванилия
1. Брашното със супената лъжица захар и солта се смесва.
2. Яйцата се разбират с останалата захар и ванилията до пухкава смес.
3. Смесваме една доза от брашното с маслото, а другата част с яйцата
4. Двете консистенции се събират в обща купа.
5. Пече се околл 30 минути, докато тестото се надигне.

За масления крем с бренди
1 яйце
3 супени лъжици коняк
2 супени лъжици безсолно масло
1/2 с.л. царевично нишесте
1 чаша захар.
Вари се на бавен огън, докато се свари нишестето. След сваляне от огъня се добяват още 2-4 супени лъжици масло. Кремът се сгъстява, когато изстине.

***

И докато чакам да се оженя за дипломат или някой да оцени блога и да ни предложи договор, се подготвям за новите рецепти на Джулия Чайлд.

Advertisements

2 comments on “Като Джулия Чайлд”

  1. А в крема няма ли прясно мляко?

    • Здравейте, Аделина! Извинявам се за забавянето на отговора. В рецептата няма прясно мляко. Получава се доста гъст маслен крем. Предупреждавам, че тортата става малко суха (ако обичате по-сиропирани). Успех в тортоправенето!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: