Греяно вино с ароматни подправки за Коледа

By: Мици

Дек 15 2011

Етикети:

Категория: Рецепти

2 Коментари

Aperture:f/3.5
Focal Length:8.111mm
ISO:200
Shutter:1/0 sec
Camera:Canon PowerShot A460

Има нещо опияняващо във вкуса на греяното вино. Не е въпрос на алкохол – алкохолът излита с парите при варенето. Друго е. Отпиваш глътка и се пренасяш някъде в други времена, затрупани под снега, в други стаи с варосани стени, от които те гледат опушените от хилядократното палене на стенното кандилниче очи на малка селска икона. Печката, разбира се, е на дърва и през процепа на отвора й ярките огнени езичета облизват спокойствието. Ех, как ти е топло отвъртре тогава! Ех, как ти е у дома си!

Направете си и вие този експеримент и ще се убедите! Само една глътка от ароматната течност и животът придобива съмсем други измерения. Може да е само за секунди, но вдъхновението, уютът и коледния дух те презипълват до радост!

За рецептата на този коледен еликсир са ви нужни:

500 мл червено вино

150 мл вода (може да я пропуснете, ако решите)

кората на 1/2 портокал

няколко резена портокал за поднасяне

 мед на вкус (по желание)

1 пръчка канела, 3-4 гвоздейчета карамфил, 2 звезди анасон, щипка индийско орехче, кориандър, бахар, ванилия

Подправките са от ароматни по-ароматни, с наситен и тежък мирис, от който може или да ви се завие свят, или така да ви се извиси светът, че наистина да усетите духа на Коледа. Всичко зависи от комбинирането, съотношението и хармонията помежду им.

Количеството на всяка от подправките е по желание (разбира се, че е по желание – все пак празник е, а на празник всичко трябва да е лежерно и ведро!), но имайте предвид, че интензитетът на ароматите наистина е много силен. Ако се притеснявате твърде много от коледното замайване на главата и на сетивата, внимавайте с количеството на анасона, бахара и кориандъра. А може и направо да ги отминете и да си направите едно ненатрапчиво и  кокетно вино с дискретен и почти свеж мирис, в което освен любовта да прибавите малко канела, карамфил, индийско орехче, ванилия и мед.

Технология:

Забодете карамфила в кората от портокал. Сложете виното заедно с подправките и кората от портокал на котлона и го кипнете на слаб огън, докато се смесят ароматите. Свалете от огъня и чак тогава прибавете меда (ако решите да подслаждате виното). Преди поднасяне прецедете виното. Сервирайте го топло с 1-2 резена портокал, за да ви е топло, радостно и уютно, както може да бъде само на Коледа.

Advertisements

2 comments on “Греяно вино с ароматни подправки за Коледа”

  1. Това питие изглежда невероятно като в първият момент реших, че е някакъв вкусен домашно приготвен чай, докато не прочетох, че това е вино със специални подправки.Казват че греяното вино е изключително полезно през зимата при настинки и вируси и ако му се сложи малко черен пипер убивал всичко. Вие на какво мнение сте?Дано да ни пишете още подобни рецепти, с които да се предпазим през зимата.

    • Благодарим Ви! Тук сигурно сте прав – една от домашните рецепти против настинка през зимата у дома е греяна ракия с мед и черен пипер.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: